KNPV-regiodebat

KNPV-regiodebat: Nieuwe verdelingstechnieken: wat kan & wat mag?
Donderdag 16 februari van 14.00 tot 18.00 uur – volgeboekt

Nieuwe veredelingstechnieken komen in snel tempo beschikbaar. Tussen klassieke kruisingen en transgenese ligt inmiddels een breed spectrum aan technieken die het mogelijk maakt om gericht mutaties aan te brengen. Is het resultaat dan vergelijkbaar met een simpele mutant of een transgene plant? Hoe werken deze technieken eigenlijk? Wat kun je ermee in een veredelingsprogramma? Wat is toegestaan? En wordt het dan ook geaccepteerd door de consument?

Op donderdag 16 februari wordt bij deze interessante vragen over technologie, toepassing en regelgeving rond nieuwe veredelingstechnieken stilgestaan door drie sprekers. U verkrijgt een overzicht en kunt reageren op stellingen. dr. Ernst van den Ende (Wageningen University & Research, directeur Plant Sciences Group) leidt het debat met de aanwezigen.

Dit regionaal debat wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Nederlandse Plantenziektekundige Vereniging (KNPV), in samenwerking met Seed Valley en Plantum. Het valt samen met de Vaktentoonstelling, de vakbeurs en bloemenshow in Proeftuin Zwaagdijk, en is daarmee uitstekend te combineren. Doel van de bijeenkomst is het delen van kennis en versterken van netwerken tussen wetenschappelijke onderzoekers van universiteiten en hogescholen en R&D-staf uit de veredelingsbedrijven en de maatschappij.

Programma:
14.00 – 14.30 Ontvangst en registratie
14.30 – 14.50 Aanvang en toelichting op 125 jaar KNPV
(dr. Piet Boonekamp, voorzitter KNPV)

14.50 – 15.00 Korte kennismaking met Proeftuin Zwaagdijk
(dr. Johan Kos, directeur)

15.00 – 15.30 Keynote I: wat kán met nieuwe veredelingstechnieken?
(dr. Nelleke Kreike, lector Green Biotechnology, Hogeschool Inholland)

15.30 – 15.50 Keynote II: Praktijkvoorbeeld van een toepassing
(dr. Anita de Haan / dr. Nick de Vetten, R&D manager Dekker Chrysanten)

15.50 – 16.10 Keynote III: Wat mág (en mag níet) met nieuwe veredelingstechnieken?
(dr. Niels Louwaars, directeur Plantum)

16.10 – 17.00 Plenair debat o.l.v. dr. Ernst van de Ende, directeur Plant Sciences Group, Wageningen UR
17.00 – 18.00 Informele voortzetting van het debat onder het genot van een drankje
18.00 – 19.00 (optioneel) Buffet

Optioneel
13.00 – 21.30 Bezoek aan de Vaktentoonstelling
17.45 – 20.30 Avondprogramma: Big Data met prof. dr. Frans Feldberg (VU / Amsterdam Center for Business Analytics / Data Science Alkmaar)

Deelname en aanmelding
Momenteel is het maximaal aantal personen bereikt en kunt u zich alleen nog aanmelden voor de wachtlijst. Ga hiervoor naar de website van de KNPV. Aan de bijeenkomst kunnen maximaal 70 personen meedoen.